Vége a kubai jegyrendszernek is

MNO: Kubában egyelőre a „szocializmus kiigazításának” hívják az új gazdasági rendelkezéseket: legkésőbb 2012-ben majdnem teljesen megszűnik a jegyrendszer, a dolgozók hitelt vehetnek föl, a nyugdíjas orvosok magánrendeléseket tarthatnak, a tanárok magántanítványokat vállalhatnak, de még jelentősebb tény, hogy az ismét megjelenő munkanélküliségen kívül az egyéni vállalkozók adót fizetnek és hiteleket is fölvehetnek.

www.kubainfo.net

Kubában a napokban jelentették be, hogy a foglalkoztatási reform során fél év alatt elbocsátanak több mint félmillió alkalmazottat az állami intézményekből és 465 ezer főt átirányítanak a magánszektorba. Tehát megjelenik a munkanélküliség is, mert ezek után nem mindenkinek jut állás Kubában. Az El Salvador-i lapok egyike írt a salvadori-kubai kormány között zajló tárgyalásokról, amelyek keretében felmerült az esetleg munka nélkül maradók alkalmazása az El Salvador-i munkaerőpiacon. A spanyol El Mundo és a katalán La Vanguardia is hozzájutott az új gazdasági intézkedések többi részletéhez: a kubai kis és középvállalkozások már felvehetnek mikrohiteleket, de adózni is fognak – a listán egyelőre 124 szellemi foglalkozás és kisipari tevékenység szerepel –, amelyeket ismét engedélyeztek több mint 40 év után. Kötelesek majd fizetni a havi 25 százalékos társadalombiztosítást és még az állami intézmények ellátói is lehetnek. A szolgáltatói szféra, köztük az idegenforgalom is lehetőségekhez jut: az éttermeket 40 százalékos, a művészeket 25 százalékos jövedelemadóra kötelezik, a lakásukat bérbe adókat pedig 20 százalékos jövedelemadó terheli.

A közelmúltban Raúl Castro kormánya elutasította a felajánlott négymillió eurós spanyol mikrohiteleket, amikor a spanyol kisebbségi szocialista kormány küldöttsége a szigetországban járt. De a helyzet változott ezen a téren is, mert a kormány most azt mérlegeli, hogy az említett összegnél jóval nagyobb hitelt vesz föl. De még nem dőlt el, hogy a spanyol vagy a norvég kormány, esetleg az Európai Unió vagy az ENSZ hitelkeretét választja.

A jegyrendszer listájáról 2011-től újabb és eddig nyomott áron biztosított árutételek tűnnek el: például a kávé, a tojás és a tisztálkodási szerek. 2012-ben a jegyrendszer teljesen megszűnik vagy csak a legkevesebbet keresők használhatják föl.

Az új gazdasági modell kidolgozói így érvelnek: a verseny és a kis- és középvállalkozások, valamint a szövetkezetek megjelenésével fizetőképességet hoznak a piacra, és ezzel csökkentik az elbocsátottak elégedetlenségét is.

www.kubainfo.net

Névjegy Particular Cuba
Particular Cuba organizes travel to Cuba. Hotel booking, car rental, package tours, excursions, flights to Cuba.

Hozzászólás