Félmillió állami munkahely szűnik meg Kubában

MTI:

Kuba több mint félmillió embert fog elbocsájtani állami állásokból a következő fél évben, miközben megkönnyítik magánvállalkozások létrehozását, jelentette be hétfőn a kubai központi szakszervezet. A változtatásokkal a kommunista szigetország teljesítőképességét akarják növelni.

Az elbocsájtások minden kormányszektort érinteni fognak. A kormány nemsokára megkezdi az állami dolgozók teljesítményalapú díjazását is, de erről pontos részleteket már nem mondtak. Megszüntetik azt a gyakorlatot is, hogy az elbocsájtott munkásoknak addig fizetik fizetésük hatvan százalékát, amíg új munkahelyet nem biztosítanak nekik.

Az nem derült ki, hogy ezzel párhuzamosan a kubai gazdaság melyik részeit nyitják meg a magánvállalkozások előtt. A szakszervezet elmondása szerint olyan ágazatok maradnak állami kézben, mint a mezőgazdaság, építőipar, oktatás és rendfenntartás.

Az országot vezető Raúl Castro hatalomba lépésével sokan várták, hogy reformokat indít meg Kuba. Az állami állások tervezett megszüntetésére már egy évvel korábban utalt az elnök egy beszédben, akkor egymillió munkást említve. Jelenleg a 4,9 millió kubai dolgozó 95 százaléka áll az állam alkalmazásában.

www.kubainfo.net

Névjegy Particular Cuba
Particular Cuba organizes travel to Cuba. Hotel booking, car rental, package tours, excursions, flights to Cuba.

Hozzászólás