Megfiatalítja a pártot Castro

HirTv: Megfiatalítja a Kubai Kommunista Pártot Raul Castro. A párt hatodik kongresszusán nyitóbeszédében a vezető azt javasolta, hogy maximum 10 évig lehessen magas rangú politikai beosztást betölteni az országban. Kétórás beszédben a kommunista vezető gazdasági változásokat sürgetett.

Régi időket idéző katonai parádéval emlékeztek meg Havannában a kubai szocialista forradalom kikiáltásáról és a disznó-öbölbeli konfliktus 50. évfordulójáról. 1961-ben kubai emigránsok, amerikai támogatással próbáltak meg partra szállni a szigetországban, hogy megbuktassák a Castro-rezsimet. A katonai díszszemlét Raúl Castro elnök tábornoki egyenruhában nézte végig. A dísztribün előtt a kubai forradalom jelszavait skandáló tömeg éltette a kubai forradalmat. A tömegben az ifjú kommunisták is képviseltették magukat.

A felvonulás nyitotta meg a Kubai Kommunista Párt 6. kongresszusát. A legutóbbit 14 éve tartották. A gyűlést most először nem Fidel Castro, hanem öccse Raul vezette. Kétórás beszédében óvatos politikai és további gazdasági reformokat jelentett be, közte az állami és pártvezetés megfiatalítását. „Arra a következtetésre jutottunk, hogy javasoljuk a magas politikai és állami pozíciókban eltölthető szolgálati idő korlátozását maximum kétszer 5 évben. Ez azért lehetséges és szükséges, mert a jelenlegi körülmények nagyon mások, mint a forradalom első évtizedében” – mondta a kubai elnök.

A gazdasági változások érdekében Castro szerint be kell engedni a külföldi tőkét, el kell felejteni a jegyrendszert és bizonyos állami támogatásokat. Az élelmiszerellátás érdekében pedig meg kell reformálni az agrárszektort, és nagyobb önállóságot kell adni az állami vállalatoknak. Castro azt azonban kizárta, hogy a változások lehetőséget adjanak a magántulajdon felhalmozásának, mert az ellentmond a szocializmus lényegének. A kubai vezető sikerként könyvelte el, hogy amióta tavaly októberben engedélyezték a magánvállalkozások beindítását, több mint 200 ezren váltották ki az ehhez szükséges engedélyt.

www.kubainfo.net

Névjegy Particular Cuba
Particular Cuba organizes travel to Cuba. Hotel booking, car rental, package tours, excursions, flights to Cuba.

Hozzászólás