Hugo Chávez haldoklik?

Kritikus állapotban van Hugo Chávez, a dél-amerikai Venezuela diktátora. A keménykezű vezető több mint két hete nem adott magáról életjelet, jelenleg Kubában ápolják.

Bors: ZŰRÖS HELYZET – Mégsem rutinműtétre utazott Kubába Hugo Chávez venezuelai elnök, bár hivatalosan ezt állították. Az El Nuevo Herald címû miami székhelyű lap szerint azonban nem tályogot távolítottak el az 56 éves Chávez medencéjéről, hanem prosztatarákkal kezelik.

Chávez június 9-én utazott Kubába, ahol másnap kés alá feküdt. Két nappal később telefonon adott interjút, de azóta csak egy fényképet közölt a kubai hírügynökség, amelyen Fidel Castro volt kubai vezetővel és annak öccsével, Raúl Castróval szerepel. A hosszú hallgatás miatt beindultak a találgatások, korábban ugyanis bármi történt, mindig tartott beszédet a televízióban. A diktátor állapota az újság szerint kritikus, a helyzet súlyosságára utal az is, hogy néhány nappal ezelőtt katonai különgépen sürgősen Havannába utazott Chávez lánya, Rosinés és anyja, Marisabel Rodríguez.

A hírekkel kapcsolatban egyébként a kormányzat is megosztott. Nicolas Madura külügyminiszter a napokban úgy nyilatkozott, hogy Chávez küzd az életéért, az elnökhelyettes, Elias Jaua véleménye szerint Chávez még sokáig él. Az elnök öccse, Adan szerint Chávez gyógyulása megfelelõ ütemben halad, mivel testvére rendkívül erős ember. Adan Chávez úgy véli, bátyja tíz-tizenkét nap múlva akár haza is mehet.

A venezuelaiak többsége azonban tart tőle, hogy Chávez már sosem tér vissza. A politikus 1999-ben került hatalomra, azóta kétszer választották újra. Elnöksége idején sajátos, XXI. századi szocializmust épített ki az országban. A venezuelai alkotmány – amelynek elfogadása Chávez elsõ megmérettetése volt – szerint ha az elnök kilencven napig távol marad, akkor az elnökhelyettes, ez esetben Elias Jaua veszi át a hatalmat, és az elnök halála vagy lemondása esetén ki is tölti a mandátumból még hátra lévő időt. A következő elnökválasztást 2012 végén tartják.

www.kubainfo.net

Névjegy Particular Cuba
Particular Cuba organizes travel to Cuba. Hotel booking, car rental, package tours, excursions, flights to Cuba.

Hozzászólás