Kuba változtat migrációs politikáján

MNO: Gazdasági és szociális politikája széles körű reformjának részeként a kubai kormány rugalmasabbá teszi az utazási és migrációs szabályokat, hogy megkönnyítse a kapcsolattartást a „nemzet és az emigránsok közössége között” – jelentette be Raúl Castro államfő hétfőn.

Raúl a parlament ülésszakát záró beszédében hangsúlyozta, hogy Kuba módosítja azokat a döntéseket, amelyek a maguk idején fontos szerepet játszottak, de feleslegesen maradtak érvényben. Rámutatott, hogy mostanra a kubai kivándorlók többsége gazdasági okokból hagyta el hazáját, és csaknem mindannyian megőrizték a család és a szülőhaza iránti szeretetüket. A kubaiak túlnyomó többsége nem utazhat külföldre turistaként, s az egyik fő követelésük az utazások liberalizálása. A kevés
„szerencsésnek” is rengeteg előírást kell teljesítenie, kezdve egy konzulátus által hitelesített meghívó levéltől a hatóságok kedvétől függő kiutazási engedély és útlevél megszerzéséig. Már ez is mintegy 400 dollárba kerül, miközben a havi átlagbér 20 dollár körül mozog. Bár Raúl Castro részleteket nem közölt a könnyítésekről, feltehetőleg a kiutazási engedély eltörléséről lehet szó.

A parlament a nap folyamán jóváhagyta a kormány által előterjesztett, a kommunista párt kongresszusa által már áprilisban elfogadott gazdasági és szociális reformcsomagot. A több mint háromszáz intézkedést tartalmazó program végleg leszámol a Fidel Castro által évtizedeken keresztül épített paternalista társadalommal, csökkenti az állam szerepét olyan szektorokban, mint a mezőgazdaság, a szolgáltatások, a közlekedés és az építőipar a kisvállalkozások, szövetkezetek és bérbeadások javára. A következő öt év során a gazdaság felélesztésének céljából egymillió állami munkahelyet szüntetnek meg, fokozatosan leépítik a szubvenciókat, és a jegyrendszerről áttérnek a szabad kereskedésre. Különös fontos szerepet szánnak a magánfoglalkoztatás megteremtésének mint az állami foglalkoztatás alternatívájának.

Jelenleg mintegy 320 ezer magánvállalkozó működik Kubában, többségük az élelmiszergyártásban és -forgalmazásban, valamint a közlekedési szolgáltatásokban. Bár a gazdaságban a fő szerepet továbbra is „a tervgazdálkodás és a szocialista állami vállalatok” játsszák, bizonyos piaci mechanizmusokat is figyelembe vesznek. Így például bevezetik az ingatlanok adásvételét, leegyszerűsítik a tulajdon átruházásának más formáit, valamint engedélyezik a járművek adásvételét magánszemélyek között.

Raúl Castro beszámolójában elmondta, hogy az idei első félévben 1,9 százalékkal bővül a hazai össztermék, és a kedvező folyamatoknak köszönhetően az éves növekedés 2,9 százalék lesz. Kijelentette, hogy a kormány „folytatja a kubai gazdaság hitelképességének visszaszerzését” célzó kitartó munkát. Hangsúlyozta, hogy helyre kell állítani a pénzügyi fegyelmet, és el kell felejteni az „átgondolatlan és ésszerűtlen” cselekedeteket.

www.kubainfo.net

Névjegy Particular Cuba
Particular Cuba organizes travel to Cuba. Hotel booking, car rental, package tours, excursions, flights to Cuba.

Hozzászólás