Zöld út a gazdasági reformoknak

Kitekinto:A kubai nemzetgyűlés elfogadta Raúl Castro reformcsomagját, melynek célja az ország stagnáló gazdaságának fejlesztése. A reformok egyik legfontosabb eleme -a bürokrácia leépítése jegyében- a kisvállalatok alapításának támogatása. A cél elérése érdekében több mint egymillió állami munkahely szűnne meg, csökkentve az állam szerepét a mezőgazdaságban, kiskereskedelemben és építőiparban. A keletkező űrt a magánvállalkozások töltenék be, míg az állami támogatások a termékek és szolgáltatások vonatkozásában megszűnnének.

Castro szerint az idő most érett meg a különböző gazdasági és politikai reformok bevezetésére, továbbá arra, hogy “rendet tegyenek a fejekben és kitöröljék onnan a korábbi képtelenségeket”. Az említett intézkedések miatt az állásukat féltő állami bürokraták ellenállása várható, Castro azonban figyelmeztetett, hogy bárminemű ellenszegülés fölösleges, illetve hogy a reformok sikerét aláásni igyekvők könnyen bíróság előtt találhatják magukat.

Szintén napirenden van az ország vitatott utazási és migrációs politikájának megváltoztatása. Castro szerint tárgyalások folynak a modernizáció szellemében. Emberi jogi szervezetek régóta bírálják Kubát, amiért állampolgárai csak a kormány engedélyével utazhatnak külföldre. A korlátozás annak a korszaknak a maradványa, amikor a kubaiak még inkább politikai, mintsem gazdasági okokból hagyták el az országot.

www.kubainfo.net

Névjegy Particular Cuba
Particular Cuba organizes travel to Cuba. Hotel booking, car rental, package tours, excursions, flights to Cuba.

Hozzászólás